Płyta indukcyjna nierównomiernie ogrzewa naczynie
Problem
- Płyta indukcyjna nierównomiernie ogrzewa naczynie
Dotyczy
- płyty indukcyjne
Rozwiązanie
1. Urządzenia indukcyjne w bardzo krótkim czasie przekazują dużą ilość energii do dna naczynia.
W ciągu zaledwie kilku minut naczynie osiąga bardzo wysoką temperaturę.
2. W tym krótkim czasie cała energia jest przejmowana i rozprowadzana w metalowym dnie naczynia.
Jeśli ciepło nierównomiernie rozprzestrzenia się w całym metalowym dnie, powstaje wrażenie, że pole grzejne ogrzewa je nierównomiernie.
3. Aby temu zapobiec, należy w początkowej fazie gotowania ustawić niższą moc.
Dzięki temu metalowe dno naczynia będzie mogło łatwiej „nadążyć” z odbieraniem energii i nagrzeje się bardziej równomiernie.
4. Większość producentów naczyń udostępnia na swoich stronach internetowych wskazówki dotyczące prawidłowego użycia naczyń.
Czy ten artykuł był pomocny?
Powiązane artykuły
- Jak czyścić czarne płyty gazowe?
- Jak korzystać z funkcji zabezpieczenie przed dziećmi i blokady ustawień w płycie indukcyjnej Electrolux
- Prawidłowe podłączenie płyty przez fachowca
- Płyta grzejna wyświetla komunikat o błędzie E0/E1
- Płyta grzejna wyświetla komunikat o błędzie E6/E641
- Płyta grzejna wyświetla komunikat A
- Szuflada pod płytą indukcyjną bardzo się nagrzewa
- Płyta grzejna wyświetla komunikat L
- Ikony, przyciski i oznaczenia panelu sterowania płyt indukcyjnych Electrolux
- Czy mogę użyć silikonu do montażu płyty indukcyjnej?