Pieczenie parowe (Moist Baking) w kuchniach wonostojących
Problem
- Działanie programu Pieczenie parowe
- Czy do programu Pieczenie parowe należy użyć wody?
Dotyczy
- Kuchnie wolnostojące z funkcją pary
Rozwiązanie
W programie Pieczenie parowe nie wykorzystuje się wody. W dosłownym znaczeniu program ten działa jako termoobieg wilgotny.
Działanie tej funkcji opiera się na działaniu wentylatora i grzałek, ale w odróżnieniu od tradycyjnej funkcji Termoobieg, wersja "wilgotna" jest realizowana przy całkowicie uszczelnionej komorze piekarnika (specjalny automatyczny zawór zamyka otwór wentylacyjny), co powoduje, że cała wilgoć, jaka odparuje z produktu podczas pieczenia pozostaje we wnętrzu komory i nie przedostaje się do kanału wentylatora chłodzącego obudowę i nie jest odprowadzana na zewnątrz.
Podczas korzystania z tej funkcji, na wewnętrznej szybie może gromadzić się skroplona para. Nie jest to żadna nieprawidłowość.
Czy ten artykuł był pomocny?
Powiązane artykuły
- Jak ustawić godzinę w kuchni wolnostojącej Electrolux?
- Termoobieg wilgotny - działanie programu
- Ruszt żeliwny w kuchniach wolnostojących
- Czy kuchenka wolnostojąca ma w zestawie kabel zasilający?
- Jak fabrycznie pakowane są kuchnie wolnostojące?
- Wymiana rusztów w kuchence wolnostojącej
- Jak przetransportować kuchnie wolnostojącą?
- Dołączone fabrycznie blachy do kuchni gazowo-elektrycznej LKK564200X