Rozwiązanie

Odkyj prawdziwie intuicyjne piekarniki szwedzkiej marki Electrolux. Z pomocą pary, wbudowanej termosondy i dostępnych programów pieczenia możesz odprężyć się i pozwolić, by piekarnik wyręczył Cię w przyrządzaniu pysznych potraw. Daj wyraz swojej kreatywności i wypróbuj przepisy, które kiedyś wydawały się poza Twoim zasięgiem – tym razem będziesz mieć pewność kulinarnego sukcesu.
Aby uzyskać pomoc w wyborze najlepszego piekarnika do Twojej kuchni zachęcamy do odwiedzenia naszego przewodnika zakupowego:
Jaki piekarnik wybrać?
Poniżej znajdziesz opis głównych funkcji dostępnych w naszych piekarnikach. Pełny opis i zastosowanie znajdziesz w instrukcji obsługi twojego urządzenia.
Pobierz instrukcję obsługi
Różne piekarniki mogą mieć różne funkcje i programy. Podobnie nazwy funkcji i symboli mogą nie być takie same we wszystkich modelach. Proszę sprawdzić, które funkcje i symbole odnoszą się do konkretnego modelu piekarnika.
Codzienne gotowanie
Poniżej znajdziesz najczęściej wybierane funkcje pieczenia wraz z opisami każdej z nich. Wskazówki dotyczące tego, dlaczego warto i jak najlepiej korzystać z poszczególnych funkcji pieczenia, zostały podane w celu zapewnienia najlepszych rezultatów.
 | Górna/dolna grzałka (grzanie góra - dół)
Idealna funkcja do codziennego pieczenia na jednym poziomie. Nadaje się do wszystkich rodzajów potraw, od zapiekanek po wypieki.
Zalecane użycie:
- Używaj tylko jednego poziomu, aby ciepło rozprowadzało się równomiernie nad i pod naczyniem. Dodatkowe blachy i brytfanny blokowałby ciepłe powietrze.
|
 | Termoobieg
Funkcja do codziennego przygotowywania potraw na maksymalnie trzech poziomach jednocześnie. Wentylator rozprowadza gorące powietrze, aby równomiernie piec potrawy bez mieszania zapachów.
Zalecane użycie:
- Ustaw temperaturę o 20ºC niższą niż w przypadku pieczenia tradycyjnego.
|
 | Termoobieg wilgotny (pieczenie)
Uzyskaj lekkie i puszyste rezultaty podczas pieczenia na jednym poziomie. Funkcja sprawdzi się do przygotowywania ciast, quiche, ciasteczek i słodkiego pieczywa. Wykorzystuje ciepło resztkowego do oszczędzania energii.
Zalecane użycie:
- Podczas pracy drzwiczki powinny być zamknięte, aby utrzymać wilgoć w piekarniku.
|
 | Grzałka dolna
Uzyskaj zarumieniony i chrupiący spód potrawy. Sprawdzi się do przygotowania pizzy lub ciast oraz wykańczania ciast lub quiche.
Zalecane użycie:
- Użyj dolnego poziomu prowadnic w piekarniku.
|
 | Grill
Równomiernie grilluj lub zarumieniaj warzywa i mięso. Nadaje się również do opiekania chleba.
Zalecane użycie:
- Użyj górnego poziomu prowadnic w piekarniku
|
 | Turbo grill
Piecz większe kawałki mięsa i drób z kośćmi, aby uzyskać delikatne rezultaty i chrupiącą skórkę. Kombinacja gorącego powietrza i grzałki górnej równomiernie przyrumienia jedzenie z każdej strony.
Zalecane użycie:
- Użyj środkowego lub dolnego poziomu prowadnic w piekarniku.
- Użyj termosondy, aby uzyskać najlepsze wyniki dla swojej potrawy.
|
 | Zapiekanki
Lekko zarumień górę potraw zapiekanych, takich jak lasagne lub zapiekanka ziemniaczana, aby uzyskać chrupiący wierzch i idealnie wilgotny środek.
Zalecane użycie:
- Użyj środkowego poziomu prowadnic w piekarniku
|
Gotowanie na parze
Metoda gotowania na parze może wnieść Twoje potrawy na wyższy poziom, zachowując ich kruchość i wilgotność niezależnie od rodzaju żywności - od drobiu i pieczywa po kremy i zapiekanki. Jeśli Twój piekarnik jest wyposażony w funkcję gotowania na parze, warto dowiedzieć się, jak ją wykorzystać. Poniżej znajdziesz najczęściej wybierane funkcje:
 | Steamify®
Do codziennego gotowania na parze. Piekarnik automatycznie dostosowuje poziom pary na podstawie wybranej temperatury. Gotowanie na parze pozwala zachować składniki odżywcze i uwydatnić smak każdej potrawy.
Zalecane użycie:
Dowiedz się więcej o korzystaniu ze Steamify®. |
 | Wilgotność
Uzyskaj delikatny, soczysty drób lub mięso oraz chrupiącą, błyszczącą skórkę chleba lub innych wypieków dzięki połączeniu gorącego powietrza i pary. W zależności od wybranego modelu piekarnika możesz mieć do dyspozycji cztery poziomy wilgotności podczas gotowania.
Dostępne są 4 poziomy wilgotności:
-
Niski: dobry do zapiekanek, drobiu lub mięsa
-
Średni: dobry do przygotowania potraw duszonych lub żeberek oraz chleba i słodkiego ciasta drożdżowego
-
Wysoki: dobry do delikatnych potraw takich jak budynie, desery, pasztety i ryby.
-
Gotowanie na parze: dobry do warzyw, drobiu, mięs i zapiekanek
Dowiedz się więcej o gotowaniu na parze. |
 | Regeneracja
Delikatnie podgrzej jedzenie, aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję. Dobry do podgrzewania resztek i odświeżania jednodniowego chleba lub wypieków. Używanie pary do podgrzewania potraw zapobiega ich wysychaniu.
Zalecane użycie:
- Umieść drabinkę na środkowym poziomie prowadnic w piekarniku.
Dowiedz się więcej o korzystaniu z funkcji regeneracji pary. |
 | SteamBake / Termoobieg PLUS
Zwiększ wilgotność podczas pieczenia na kilku poziomach. Para nada odpowiedni kolor i chrupiącą skórkę. Równomiernie wypieka chleb, zapewniając miękkość w środku i chrupkość na powierzchni, wykorzystując okresowe uderzenia pary. Dobry do każdego rodzaju ciasta chlebowego. |
 | Chleb
Równomiernie wypieka chleb, zapewniając miękkość w środku i chrupkość na powierzchni, wykorzystując okresowe uderzenia pary. Dobry do każdego rodzaju ciasta chlebowego.
Dowiedz się więcej o pieczeniu chleba przy użyciu pary. |
 | Funkcja Jogurt
Uzyskaj kremowy, gęsty domowy jogurt. Oświetlenie piekarnika podczas działania funkcji jest wyłączone.
Zalecane użycie:
- Dla dodania cierpkości, gotuj jogurt na parze przez dłuższy czas.
|
 | Tryb gotowania Sous Vide
Gotuj w precyzyjnie określonej temperaturze przy użyciu worków próżniowych, aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję warzyw, ryb, drobiu lub mięsa.
Dowiedz się więcej o tym, jak gotować przy użyciu metody Sous Vide . |
Przygotowanie
Twój piekarnik może być wyposażony w kilka przydatnych funkcji, które zapewnią Ci oszczędność czasu i ułatwią przygotowywanie posiłków. Rozmrażanie żywności jeszcze nigdy nie było tak szybkie i łatwe. Podgrzewaj talerze przed podaniem, aby stworzyć w domu atmosferę jak w restauracji. Podtrzymuj temperaturę potraw, gdy inny element posiłku jeszcze się gotuje lub gdy musisz poczekać z jego spożyciem.
 | Rozmrażanie
Delikatnie rozmrażaj żywność, aby uzyskać najlepszy smak po jej przyrządzeniu. Wentylator piekarnika równomiernie rozprowadza powietrze, skracając czas rozmrażania o połowę w porównaniu z tradycyjnymi metodami.
Zalecane użycie:
- Użyj środkowego poziomu prowadnic piekarnika.
- Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wyjmij jedzenie z opakowania i umieść je na talerzu przystosowanym do używania w piekarniku.
|
 | Podtrzymywanie temperatury
Utrzymuj przygotowane jedzenie w temperaturze idealnej do spożycia. Piekarnik utrzymuje stałą temperaturę, dzięki czemu jedzenie się nie jest zbyt ciepła, ani zbyt zimne. |
 | Podgrzewanie talerzy
Delikatnie podgrzej talerze przed podaniem.
Zalecane użycie:
- W przypadku talerzy ułożonych jeden na drugim obracaj je co kilka minut, aby równomiernie rozprowadzić ciepło
|
Specjalne funkcje piekarnika
Piekarnik może być wyposażony w specjalne funkcje, które pozwolą Ci na przygotowanie w domu wyjątkowych potraw. Dzięki funkcjom specjalnym możesz z łatwością upiec pizzę jak z pizzerii, konserwować owoce i warzywa, wyrastać ciasto i wolno gotować.
 | Pizza
Upiecz równomiernie zarumienione ciasto z chrupiącą skórką. Dobre rozwiązanie do pizzy, quiche, tarty lub placków.
Zalecane użycie:
-
Użyj dolnego poziomu prowadnic w piekarniku
-
Rozgrzej blachę do pieczenia, podczas gdy piekarnik się nagrzewa.
Dowiedz się więcej o korzystaniu z funkcji pizzy . |
 | Pasteryzowanie
Uzyskaj soczyste owoce i warzywa w słoikach pasteryzując je w niskiej temperaturze.
Zalecane użycie:
- Użyj dolnego poziomu prowadnic w piekarniku.
- Aby uzyskać najlepsze rezultaty, używaj słoików zamykanych za pomocą klamry. Unikaj zakręcanych słoików i metalowych puszek.
- Upewnij się, że słoiki nie dotykają się w piekarniku.
|
 | Powolne gotowanie
Gotuj potrawy w niskiej temperaturze i przez dłuższy czas, dzięki czemu zachowasz składniki odżywcze i uzyskasz delikatne rezultaty. Dobre do gulaszu warzywnego lub mostka. |
 | Wyrastanie ciasta
Przyspiesz wyrastanie ciasta dzięki stałej temperaturze i wilgotności. Możesz użyć mniejszej ilości drożdży, aby uzyskać idealne rezultaty w ciągu 1-2 godzin, w zależności od składników ciasta.
Zalecane użycie:
- Użyj dolnego poziomu prowadnic w piekarniku
- Nie przykrywaj ciasta
- Unikaj otwierania drzwi piekarnika podczas wyrastania
|
Aby uzyskać więcej informacji na temat konkretnego modelu piekarnika, zapoznaj się z instrukcją obsługi.
Instrukcję obsługi znajdziesz tutaj.