Przygotuj świetne śniadanie w piekarniku parowym
Rozwiązanie

Rozpocznij weekend w najlepszy sposób – serwując bliskim pyszne, tradycyjne śniadanie pełne smaku i aromatu. W piekarniku parowym możesz z łatwością upiec puszysty omlet, przyrządzać jajka w koszulkach czy sprawdzić się w przygotowaniu domowego jogurtu. Dzięki parze potrawy są miękkie w środku, idealnie wyrastają i zachowują swoje walory smakowe. A jeśli masz ochotę na coś wyjątkowego – sięgnij po funkcję grilla i dodaj śniadaniu wyrazistego charakteru.
Pomysł na śniadanie
Czy wiesz, że w piekarniku parowym można przygotować jogurt? Zrobisz to z łatwością (wystarczy nastawić na noc), uzyskując świetny dodatek do weekendowego śniadania. Nowe piekarniki parowe Electrolux posiadają nawet specjalną funkcję do przygotowywania jogurtu.
Co świetnie smakuje z jogurtem? Tak naprawę wiele rzeczy – ale poniżej znajdziesz przepis na pyszną granolę.
Granola
200 ml orzeszków ziemnych, 200 ml orzechów nerkowca, 200 ml migdałów, 200 ml płatków owsianych, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 2 łyżki mielonego cynamonu, 3-4 łyżki miodu, ½ łyżeczki soli
1. Lekko posiekaj orzechy na niezbyt małe kawałki.
2. Wymieszaj orzechy i płatki owsiane na blasze do pieczenia i lekko podpiecz. 160°C przez 8-10 min.
3. Do jeszcze gorącej mieszanki dodaj miód i przyprawy.
4. Przechowuj granolę w szczelnym pojemniku.
5. Smacznego!
Oto przykład, kiedy nie należy używać pary – gdy zechcesz przygotować chrupiącą granolę.
Wykwintne Jajka
Gotowanie jajek w piekarniku parowym jest delikatniejsze, ponieważ są poddawane równomiernemu działaniu temperatury. Pozwala również uniknąć obecności kawałków skorupki lub nieściętego białka. Kto nie lubi jajek w koszulkach na drugie śniadanie? A wykorzystanie pary ogranicza do minimum ryzyko niepowodzenia.
Oto przepis na przyrządzenie jajek w „woreczkach” w piekarniku parowym.

1. Umieść folię w filiżance lub szklance. Wbij do środka jajko, po czym zbierz i zakręć folię, aby uzyskać „woreczek”.

2.Umieść „woreczki” na blasze do pieczenia i gotuj, używając funkcji „Gotowanie na parze”, w temperaturze 90°C przez około 6-7 min, w zależności o tego, jak mocno mają ściąć się jajka.

3. Gdy jajka się ugotują, usuń folię i podaj je na talerzu. Smacznego!

Omlet z piekarnika
Inną świetną potrawą na śniadanie jest omlet z piekarnika, tzw. frittata. Można ją idealnie przyrządzić w piekarniku parowym, ponieważ w otaczającym gorącym powietrzu jajka zetną się równomiernie, zachowując jednocześnie wilgotność dzięki parze.
- Pokrojone warzywa (zależnie od upodobań) połóż na natłuszczonej blasze do pieczenia.
- Roztrzep kilka jajek (3-4), dodając sól, pieprz i nieco wody.
- Zalej warzywa jajkami i piecz, używając funkcji „Średnia wilgotność”, w temperaturze 90°C, aż jajka się zetną (około 10-15 minut).
- Podaj i ciesz się smakiem!
Zalety pieczenia w piekarniku parowym
Pieczenie z dodatkiem pary to sposób gotowania, który łączy wyjątkowy smak z troską o zdrowie. Para wodna zapewnia soczystość potraw, chroni ich wartości odżywcze i pozwala ograniczyć użycie tłuszczu, co przekłada się na zdrowsze posiłki. Warzywa zachowują intensywny kolor i chrupkość, mięso pozostaje delikatne i pełne smaku, a wypieki zyskują perfekcyjną strukturę. To rozwiązanie cenione zarówno przez amatorów, jak i profesjonalnych kucharzy.
Piecz z dodatkiem pary jak profesjonaliści
Wybierz piekarnik SteamPro, aby podnieść swoje gotowanie na nowy poziom. Dzięki zaawansowanym funkcjom, takim jak Sous-Vide, Connected Cooking czy Steamify, urządzenie pozwala osiągać perfekcyjne efekty za każdym razem. Sous-Vide umożliwia precyzyjne gotowanie w niskiej temperaturze, co gwarantuje zachowanie smaku i tekstury potraw. Connected Cooking daje Ci pełną kontrolę nad piekarnikiem za pomocą smartfona, a funkcja Steamify automatycznie dobiera odpowiedni poziom pary, aby potrawy były soczyste i aromatyczne. Piekarnik SteamPro to idealne narzędzie do tworzenia zdrowych i wyśmienitych dań – każdego dnia.
Odkryj nasze piekarniki parowe SteamPro
