Lemon Curd

Rozwiązanie

Dodaj koloru Wielkanocy dzięki wspaniałemu kremowi cytrynowemu!

Składniki:

6 szt. (100 g) żółtek

100 ml soku z cytryny

100 g cukru

100 g masła


Zrób to:

  1. Włóż masło do miski.
  2. Wymieszaj żółtka, sok z cytryny i cukier w torebce próżniowej.
  3. Zamknij próżniowo torebkę i piecz w piekarniku w programie sous vide przez 25 minut w temperaturze 83 oC.
  4. Otwórz torebkę, wylej zawartość i połącz ją z masłem (w temperaturze pokojowej), a następnie dokładnie wymieszaj.
  5. Odcedź i pozostaw do osiągnięcia temperatury pokojowej.
  6. Umieść krem w słoiku i schłodź w lodówce.
  7. Jeśli słoik jest szczelnie zamknięty to krem cytrynowy będzie nadawał się do spożycia nawet do pięciu dni od przygotowania.
  8. Podczas serwowania posyp jagodami lub innymi sezonowymi dodatkami.

Czy ten artykuł był pomocny?