Jak dłużej przechowywać świeże jedzenie w lodówce?

Rozwiązanie

Utrzymanie świeżości żywności w lodówce może być wyzwaniem. Oto kilka zaleceń, jak dłużej zachować ich świeżość.

Jak utrzymać świeżość szparagów?

Unikaj wysychania szparagów. Trzymaj gumkę na wiązce i odetnij około 2,5 cm końcówek. Ustaw szparagi pionowo w szklance zawierającej 3-4 cm wody i przykryj luźno plastikową torbą. Pozostaną chrupiące do 7 dni.

Jak utrzymać świeżość ziemniaków?

Ziemniaki lubią być przechowywane w chłodnym (10-20 °C) i wilgotnym otoczeniu. Wskazówka: przechowuj ziemniaki w papierze lub perforowanych plastikowych torebkach z dala od światła, aby stworzyć możliwie najlepsze środowisko. Nie przechowuj ziemniaków obok cebuli, ponieważ wydzielające się gazy powodują rozpad drugiego. Wykonaj następujące kroki, a ziemniaki dłużej zachowają świeżość.

Jak zachować świeżość awokado?

Awokado należy przechowywać w lodówce, ponieważ niska temperatur zatrzymuje proces dojrzewania. Możesz je przechowywać 7-10 dni po schłodzeniu. Wskazówka: jeśli chcesz aby awokado szybko dojrzało, włóż je do plastikowej torby i przetrzymuj na blacie kuchennym.

Jak zachować świeżość jaj?

Aby jajka były dłużej świeże w lodówce, przechowuj je w oryginalnym pojemniku, aby chronić je przed wilgocią i innymi zanieczyszczeniami. Jajka najlepiej przechowywać w chłodnym otoczeniu około 4-20 °C. Jeśli zastosujesz się do tych wskazówek, twoje jajka pozostaną świeże przez około 3-5 tygodni.

Brokuły najlepiej przechowywać w lodówce w szufladzie na warzywa. Przechowuj go w zamkniętym plastikowym opakowaniu (takim jak zawiązana plastikowa torba), aby przedłużyć świeżość. Prawidłowo zabezpieczony powinien pozostać świeży 7-14 dni. Jeśli chcesz zamrozić świeże brokuły, najpierw pokrój je w różyczki, blanszuj we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, natychmiast schłodź w zimnej / mrożonej wodzie, osusz i przechowuj w szczelnym opakowaniu.Możesz je przechowywać przez 3-6 miesięcy.

Jak zachować świeżość sałaty?

Sałatę najlepiej przechowywać w szufladzie na warzywa. Ustaw wysoki poziom wilgotności - tak jest w przypadku wszystkich warzyw liściastych. Jeśli w Twoim urządzeniu nie ma możliwości kontroli wilgotności - umyj sałatę, zawiń ją w papierowe ręczniki i zamknij w pojemniku.

Niezastąpiona szuflada na warzywa

Szuflada na warzywa to idealne miejsce dla świeżych produktów, warzyw i pysznych owoców. Rozdrabniacz ma duże znaczenie w utrzymywaniu ich w dobrym stanie i świeżości, zapewniając niski metabolizm warzyw, małą utratę wody i niskie ryzyko zachorowania przez patogeny (pleśń itp.)

  • Co przechowywać w szufladzie na warzywa: sałata, marchew, fasolka szparagowa, brokuły, grzyby
  • Nie przechowywać w szufladzie na warzywa (z powodu niewłaściwej temperatury przechowywania): papryka, pomidory, ogórek, banan, owoce egzotyczne (mango, ananasy), melony, arbuz

Wilgotność - kluczowy element

Odpowiednia wilgotność w szufladzie jest kluczem do tego, aby świeże produkty nie były wysuszone. Poszukaj możliwości regulacji wilgotności w szufladzie poprzez otwór wentylacyjny, kółko, przyciski itp. Wyższa wilgotność jest idealna, gdy w szufladzie jest niewiele produktów, a niższa, gdy pojemnik jest pełny. Pamiętaj, że produkty uwielbiają dość wysoką wilgotność.

Czy ten artykuł był pomocny?

Napisz opinię

Twoja opinie jest dla nas ważna. Pomóz nam udoskonalić nasze urządzenia.

Napisz recenzję