Bezpieczna pasteryzacja w piekarnikach - wskazówki
Problem
- Prawidłowa pasteryzacja słoików w piekarniku
- Pasteryzowanie przetworów w piekarniku
- Wekowanie w piekarniku
Dotyczy
- Piekarniki
Rozwiązanie
Przy korzystaniu z funkcji pasteryzacji w piekarniku, zaleca się używanie pierwszego poziomu pieczenia od dołu. Ważne jest, aby słoiki do pasteryzowania miały jednakowe rozmiary. Napełnij słoiki do tego samego poziomu i zamknij je solidnie. Upewnij się, że słoiki ułożone na blasze nie stykają się ze sobą. Aby zapewnić odpowiednią wilgotność w piekarniku, zaleca się wlać około pół litra wody na blachę. Pamiętaj, że zalecana temperatura podczas pasteryzacji nie powinna przekraczać 100°C. Po zakończeniu pasteryzacji, uchyl drzwiczki piekarnika, aby słoiki mogły się wystudzić. Nigdy nie wyciągaj gorących słoików bezpośrednio z piekarnika.
Czy ten artykuł był pomocny?
Powiązane artykuły
- Jak używać termosondy w piekarniku Electrolux?
- Przygotuj zdrowe przekąski w piekarniku parowym
- Piekarnik wyświetla wskazanie SAFE lub symbol kłódki
- Wyświetlacz nie pokazuje godziny, kiedy piekarnik jest wyłączony
- Praca wentylatora przy programie Turbo Grill
- Piekarnik wyświetla komunikat o błędzie F11 / F111 / F129
- Aplikacja My Electrolux/AEG Kitchen nie jest dostępna w AppStore lub Google Play
- Programy automatyczne w piekarniku EOE7C31X, EOE7C31V, EOE7C31Z
- Jak ustawić zegar w piekarniku?
- Jak korzystać z funkcji Steamify® w piekarniku parowym Electrolux?