Bezpieczna pasteryzacja w piekarnikach - wskazówki

Problem

  • Prawidłowa pasteryzacja słoików w piekarniku
  • Pasteryzowanie przetworów w piekarniku
  • Wekowanie w piekarniku

Dotyczy

  • Piekarniki

Rozwiązanie

Przy korzystaniu z funkcji pasteryzacji w piekarniku, zaleca się używanie pierwszego poziomu pieczenia od dołu. Ważne jest, aby słoiki do pasteryzowania miały jednakowe rozmiary. Napełnij słoiki do tego samego poziomu i zamknij je solidnie. Upewnij się, że słoiki ułożone na blasze nie stykają się ze sobą. Aby zapewnić odpowiednią wilgotność w piekarniku, zaleca się wlać około pół litra wody na blachę. Pamiętaj, że zalecana temperatura podczas pasteryzacji nie powinna przekraczać 100°C. Po zakończeniu pasteryzacji, uchyl drzwiczki piekarnika, aby słoiki mogły się wystudzić. Nigdy nie wyciągaj gorących słoików bezpośrednio z piekarnika.

Czy ten artykuł był pomocny?

Znajdź instrukcję obsługi

Znajdź rozwiązanie swojego problemu lub pobierz instrukcję obsługi urządzenia.

Znajdź instrukcję

Części zamienne i akcesoria

Znajdź oryginalne części zamienne do swojego urządzenia w naszym sklepie internetowym i zamów je prosto do domu.

Do sklepu internetowego